Duurzaam vervoer

20% van de CO2-uitstoot komt van verkeer en vervoer. Voor het klimaat en onze gezondheid is het dan ook belangrijk dat we schoner gaan reizen.

Duurzaam vervoer

In Nederland is maar liefst 20% van de CO₂-uitstoot afkomstig van verkeer en vervoer. Om de nadelige gevolgen hiervan op het klimaat en onze gezondheid tegen te gaan, moeten we schoner gaan reizen. Dat kan bijvoorbeeld door vaker thuis te werken, voor korte afstanden de fiets te nemen of te gaan lopen en bij lange afstanden voor het openbaar vervoer of een elektrische (deel)scooter of (deel)auto te kiezen. 

Thuiswerken loont

Door meer thuis te werken is er minder woon-werkverkeer. Als op 1 op de 10 werkende mensen anderhalve dag per week meer thuiswerkt, scheelt dit elk jaar 3 miljard kilometer woon-werkverkeer. De geschatte klimaatwinst is ruim 353.500 ton CO2 per jaar! (bron: onderzoek CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu).  

Duurzaam rijden: optimale bandenspanning

Banden die niet de juiste spanning hebben zijn slecht voor het klimaat en je portemonnee. Een goede bandenspanning zorgt voor: 

  • Een beter klimaat doordat de auto minder CO2-uitstoot. 
  • Schonere lucht doordat de auto minder fijnstof en minder stikstof uitstoot. 
  • Besparing van afval en geld. Banden gaan langer mee doordat ze minder snel slijten.  
  • Minder overlast van verkeerslawaai. 
  • Besparing van gemiddeld 100 euro per auto per jaar door lager brandstofgebruik en kostenbesparing. 
  • Verbetering van de veiligheid door kortere remweg en betere wegligging. 

Controleer daarom regelmatig de spanning van je autobanden. Dit kun je bij de meeste tankstations doen.  

Elektrisch rijden: laadpaal aanvragen

Het aantal elektrische auto’s groeit. Dit betekent dat er ook steeds meer plekken bijkomen om deze auto’s op te laden. Heb jij een elektrische auto maar geen plek om op eigen grond te parkeren? Dan kun je een aanvraag doen voor het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte. De laadpaal is voor publiek gebruik en dat betekent dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van de laadpaal. Meer informatie en aanvragen laadpaal kan via de gemeentelijke website. 

Subsidies voor elektrisch rijden

Als je een elektrische auto wilt kopen is dit duurder dan een vergelijkbare auto die op fossiele brandstof rijdt. In het gebruik is een elektrische auto goedkoper. Stroom is goedkoper dan benzine of diesel en tot en met 2024 betaal je geen wegenbelasting voor een elektrische auto. 

Als je wilt overstappen naar een elektrische auto kun je hiervoor subsidie aanvragen. Dit kan zowel voor een nieuwe als een tweedehands elektrische auto. Op de website van rvo vind je meer informatie over de subsidies. (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp) 

Zelfs met subsidie zijn elektrische – of waterstofauto’s niet voor iedereen betaalbaar. Wilt je toch een stap de goede kant op doen? Overweeg dan om een hybride of een kleinere auto te kopen. Die zijn over het algemeen al wat zuiniger. Tot en met 2024 geldt er een korting op wegenbelasting voor plug-in hybride auto’s. 

Autodelen met de buurt

Een deelauto is een auto die met meerdere mensen wordt gedeeld. Een deelauto kan meerdere privé auto’s vervangen. Het is een duurzaam alternatief voor afstanden die te groot zijn om te lopen of te fietsen of voor bestemmingen die niet of moeilijk zijn te bereiken met het openbaar vervoer.  

Vooral voor locaties met weinig (parkeer)ruimte is een deelauto een goede vervanging voor de tweede (of derde) privéauto. De kosten van een deelauto zijn relatief laag doordat je betaalt voor het gebruik. Een deelauto is zeker interessant als je bijvoorbeeld meerdere privéauto’s bezit waar je minder vaak mee rijdt.  

Eigen auto delen

Gebruik je je eigen auto maar weinig maar wil je deze niet wegdoen? Dan is het misschien een idee om de auto te delen met buren, vrienden of familie. Je kunt hiervoor zelf afspraken maken, maar er zijn ook speciale online platforms waar je je auto voor deelgebruik kunt aanbieden.  

Deelauto’s in onze gemeente

In de gemeente staan deelauto’s van de aanbieders GreenWheels en MyWheels. Deze staan op vaste locaties en zijn vaak te herkennen aan hun logo’s en kleuren.  

Wil je je buurt verduurzamen en hebben je buurtgenoten ook interesse in deelauto’s? Laat het ons weten, we denken graag met jullie mee! 

Zero-emissiezone centrum Alphen aan den Rijn

Er rijden steeds meer bestel- en vrachtwagens door de stad. Ze zijn een bron van luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en -soms- geluidsoverlast. Dit heeft negatieve gevolgen voor het klimaat en onze gezondheid. Daarom willen we ervoor zorgen dat zakelijke voertuigen geen schadelijke gassen meer uitstoten. Dit doen we met de invoering van de zero emissiezone voor bestelbusjes en vrachtwagens. De zone gaat in op 1 juli 2026.  

Zero Emissie Zone goed voor: 

  • minder CO2 uitstoot, beter voor het klimaat. 
  • minder fijnstof in de lucht, beter voor onze gezondheid. 
  • minder stikstofuitstoot, beter voor de natuur. 

Waar komt de zero-emissiezone

De emissiezone is het gebied binnen de zwart gestippelde lijn op de kaart hieronder. De grens loopt lang de Zegerbaan, Oostkanaalweg, N11 en Hoorn. Alle winkelgebieden en industrieterreinen vallen binnen de grens van de emissiezone en zijn op de kaart aangegeven met de rode en paarse vlakken.

 

Gratis advies 

Wanneer stap ik over? Waar moet ik op letten? Is het beter om voertuigen te kopen of te leasen? Als je wilt overstappen naar elektrisch vervoer sta je voor een hoop keuzes en mogelijkheden. Onze logistiek makelaar helpt je graag door samen met jou te kijken welke opties het beste bij jouw situatie passen. 

Wil je een adviesgesprek plannen of heb je een vraag? Stuur een mail naar logistiek0172@alphenaandenrijn.nl. Meer informatie over de zero-emissiezone vind je op de gemeentelijke website. Hier vind je ook een link om je kenteken te controleren. Dan weet je precies welke regels wanneer voor jou gelden.