Blik vooruit: het loket voor circulair ondernemen

Of je nu een groot of klein bedrijf hebt: elke duurzame stap is winst. Ontdek hoe wij je samen met het ondernemersloket Blik vooruit hierbij op weg helpen.

In 2050 willen we een volledig ‘circulaire’ economie hebben, waarbij we dus geen nieuwe grondstoffen en hulpstoffen meer gebruiken. Bedrijven in gemeente Alphen aan den Rijn spelen hierbij een grote rol. Daarom is het belangrijk dat je nu al begint met circulair ondernemen. Dit wil zeggen: ondernemen op een manier waarbij je geen nieuwe grondstoffen nodig heeft en je afval telkens opnieuw wordt gebruikt (door je eigen bedrijf of anderen), bijvoorbeeld voor nieuwe producten. 

Voordelen duurzaam ondernemen 

Of je nu een groot of klein bedrijf hebt: elke stap is winst. Jouw bedrijf draagt zo bij aan een beter milieu. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker voor consumenten en zakelijke partners. Met duurzaam ondernemen kun je je onderscheiden van concurrenten en kun je nieuwe doelgroepen (klanten) aanspreken.  

Wat kan jouw bedrijf doen?

2023 Groene gevel bedrijfspandEr zijn steeds meer mogelijkheden voor duurzaam ondernemen. Je kunt je bedrijfspand verduurzamen met isolatie en zonnepanelen. Met vergroenen help je onze gemeente klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te vergroten. Bijvoorbeeld met plantenborders langs de gevels, een groen dak of halfverharding te gebruiken voor parkeerterreinen en/of opritten. Daarmee geeft je jouw bedrijfsomgeving ook nog eens een mooiere uitstraling.  

Materialen

Koop, gebruik en produceer zo veel als mogelijk materialen die weinig tot geen (plastic) verpakking hebben, ‘biologisch afbreekbaar’ zijn (lees: verteren) of oneindig kunnen worden hergebruikt.

Producten

Waar zijn jouw producten van gemaakt? Kunnen de materialen worden hergebruikt of is het product goed te repareren? En gaat jouw product lang mee? Producten die van 1 soort materiaal zijn gemaakt, zijn beter te recyclen. 

Productieproces

Kan het productieproces handiger? Bijvoorbeeld met minder grondstoffen, energie of kleinere verpakkingen? Daarmee voorkom je onnodige verspilling van materialen, maar het scheelt vaak ook in de kosten.

Apparatuur 

Hoe duurzaam is de apparatuur die wordt gebruikt? Is het nodig om alles in eigen bezit te hebben, of gebruik je apparaten maar af en toe? Dan is huren duurzamer en misschien ook goedkoper.  
Tip: ongebruikte bedrijfsmiddelen (zoals een vergaderruimte of bestelbus) kun je via Parksharing Alphen aan den Rijn delen met andere bedrijven.  

Afval 

Hoe gaan jullie in het bedrijf met afval om? Wordt alles naar soort gescheiden of komt alles via het restafval rechtstreeks naar de verbrandingsoven? Door afval te verminderen en goed te scheiden kunnen we meer hergebruiken en hebben we minder fossiele grondstoffen voor nieuwe producten nodig. 

Blik vooruit: duurzaam netwerk en hulp 

Om het makkelijker te maken om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan, is het circulair ondernemersloket Blik vooruit opgericht. Een samenwerking van de VOA, Huis van Duurzaamheid, EBDA en Gemeente Alphen aan den Rijn.

Bik vooruit is er om:

  • je te informeren over de mogelijkheden van circulair ondernemen
  • je te inspireren
  • je duurzame netwerk te vergroten door je in contact te brengen met andere ondernemers
  • je te begeleiden met onze lokale en landelijke vakkennis

Naar de website van Blik vooruit

Op zoek naar inspiratie?

Veel ondernemers in gemeente Alphen aan den Rijn zijn al bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Dit doen zij op verschillende manieren met ieder zijn of haar eigen motivatie. Enkele ondernemers deelden hun verhaal met ons om jou te inspireren ook aan de slag te gaan met de kansen die verduurzamen met zich meebrengt.

Frank Keijer van Kewodak
Duurzaam durven denken

Frank Keijzer van Kewodak Alphen aan den RijnFrank werkt op alle fronten met zijn mensen aan de verduurzaming van zijn bedrijf. Als specialist in daken heeft het bedrijfspand uiteraard een groen, bloemrijk dak met zonnepanelen én honingbijen. In het bedrijf worden verpakkingen hergebruikt en Frank ging met leveranciers in gesprek om samen oplossingen te zoeken om afvalstromen te verminderen. Inmiddels heeft Frank veel duurzame kennis en ervaring en deelt die graag en regelmatig met collega-bedrijven. In 2022 ontvingen Frank en zijn medewerkers de Groene Pluim voor hun duurzame inzet.

Naar het volledige verhaal van Frank

Herrejan Veenema van Waardewenders
Motivatie van binnenuit

Herrejan Veenema WaardewendersHoewel het papiergebruik terugloopt, neemt de vraag naar duurzaam papier juist toe. Waardewenders is een bedrijf met 9 medewerkers. Ze verwerken vezels van lokaal gemaaid en ecologisch beheerde bermen en ander organisch restmateriaal tot producten van papier en karton. Het concept is gebaseerd op duurzaamheid, kringloop (circulariteit) en partnerschap. De ecologisch beheerde bermen worden maximaal 2 keer per jaar gemaaid. De biodiversiteit neemt daardoor toe en er ontstaat een betere leefomgeving voor vlinders en bijen.  

Hiermee draagt Waardewenders in belangrijke mate bij aan een omslag in de papier-, verpakking- en drukwerksector. En doordat zij met lokale grondstoffen werken, dragen zij ook bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Herrejan en zijn medewerkers werden voor hun duurzame inzet beloond met de Groene Pluim 2023.

Sophie van Bakel van Vermeulen Groep
Op weg naar een duurzamere infrastructuur

Vermeulen Groep Alphen aan den RijnVermeulen Groep werkt met ongeveer 180 medewerkers aan wegonderhoud, groenvoorziening, incident management en asset management. De kernwoorden van de organisatie zijn duurzaamheid, innovatie, werkgeluk, ervaring en veiligheid.

Vermeulen Groep speelt een belangrijke rol in de overgang naar een duurzamere infrasector en werkt daarvoor intensief samen met een brede groep partners. Er is dan ook veel aandacht voor (hergebruik van) materialen, grondstofgebruik en duurzame energiebronnen. Daarnaast biedt de organisatie een kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook vermeulen Groep ontving voor haar inzet in 2023 de Groene Pluim.